Techmeeting 25 Januari 2016 : Azure


Op vraag van onze developers leidde Kevin ons deze maand rond op het Azure platform.

Azure – De Basis

Azure – De Basis

Azure is een cloud oplossing  van Microsoft. Zij bieden verschillende cloudservices aan.

Om dit allemaal overzichtelijk te maken zijn deze verschillende services onderverdeeld in groepen.

Zo heb je bijvoorbeeld de groep Web en Mobiel (= Web and Mobile) waarbij u websites en mobiele apps kan aanmaken. Ook een virtuele machine kan eenvoudig opgezet worden in de groep berekenen (= Compute). Denken we aan de groep gegevens en opslag om een SQL server op te zetten. Azure is ook volledig geïntegreerd in Visual Studio, wat het voor de ontwikkelaar makkelijker maakt om iets te ontwikkelen in de cloud.
Al deze opzet kan gebeuren door gebruik te maken van het Microsoft Azure Platform. Dankzij Azure is het mogelijk om in geen tijd een nodige oplossing te voorzien. Dankzij de Azure portal kan je eenvoudig en sneller zakelijke, mobiele, web-en IoT-apps (Internet of Things) bouwen en beheren.

Het dashboard – de portal

Dankzij een makkelijke dashboard heb je in geen tijd een nieuwe virtuele server opgezet.
tijdens de meeting toverde Kevin op die manier een Windows 2008 server. Na enkele minuten compileren was de machine beschikbaar en klaar voor gebruik.

Ook het opzetten van een SQLServer bleek snel en efficiënt te werken. Na het aanmaken van een SQL Database kregen we de connectiegegevens die we konden gebruiken in SQL Server Management Studio voor het aanroepen van de databank.

De voordelen op een rijtje

Uiteindelijk zijn er een aantal voordelen waarom we Azure zouden gebruiken.

Snelheid. Nieuwe servers aankopen, configureren an integreren in de bestaande omgeving zijn zowel kostelijke als tijd consumerende bezigheden. Met Azure kan je zoals we gezien hebben in enkele minuten een oplossing opzetten.

Schalen: voor een applicatie te ontwikkelen heeft u geen super machine nodig met exotische resources. Naarmate de applicatie ontwikkelt is en in gebruik genomen wordt, kan dit snel wijzigen. Op dat moment is het in Azure mogelijk om uw benodigdheden bij te stellen en met enkele klikken, kan u de performantie aanzienlijk verhogen.

Economisch: Bij het ontwikkelen van een applicatie of voorbeeld het hosten van een dedicated server moet je in een On-site datacenter een beslissing nemen over wat je nodig hebt. Je zal vermoedelijk ook toekomst gericht kiezen voor een hogere capaciteit dan eerst nodig. Wat de kosten direct in de hoogte duwen. Bij Azure kan je dit telkens bijstellen. Ook zijn de kosten duidelijk weergegeven in de portal waarbij u altijd weet heeft van de maandelijkse kosten. Voor de opzet heeft Microsoft ook een azure price calculator ontwikkelt, waarbij u makkelijk uw kosten kan laten simuleren. Deze is te bekijken via volgende link: https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/calculator/.

 

Kortom, Azure is een oplossing die best wel wat mogelijkheden heeft voor ons als developers. Het is een oplossing die zeer flexibel en efficiënt werkt. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan, maar dit weegt in veel gevallen op tegen de nadelen van andere oplossingen.