Muziek streamen op kantoor met de Raspberry Pi Zero & Musicbox - Progressive streaming-audiosysteem


Heel wat verschillende personeelsleden brengen ook verschillende muziekkeuzes met zich mee. Maar ook situaties waarbij de muziek te luid of op sommige momenten zelf te stil staat. Gelukkige hebben we Sven hiervoor. Hij maakt van de Raspberry Pi Zero W ons eigen Progressive streaming-audiosysteem. Hij vertelde hoe hij de software Pi MusicBox installeerde en hoe je met alles werkt.

The Pi MusicBox

The Pi MusicBox

Voor het maken van ons eigen Progressive streaming-audiosysteem bestelde Sven een Raspberry Pi Zero W waarop hij Pi MusicBox installeerde. Dit is zoals ze zelf zeggen “het zwitsers zakmes” die van je Raspberry Pi een streaming muziekspeler maakt. Zo kan je via je Pi muziek streamen van jouw eigen Spotify Premium account, jouw muziek in het netwerk om zelfs via Google Music of SoundCloud en je bestuurt alles via een webaplicatie op je pc, smartphone of tablet.

Aansluiten aan de luidsprekers in onze kantoren


Omdat onze kantoren al voorzien zijn van B&W luidsprekers in alle hoeken en we uiteraard deze installatie willen gebruiken, maken we in deze opstelling gebruik van een Justboom versterker. Vooral omdat het standaard geluid uit de Raspberry Pi Zero niet zo schitterend is om in een kantoorruimte van 120 m² te sturen.  Dit opbouwkaartje is een versterker waarbij je de luidsprekers rechtstreeks via een analoge aansluiting kan aansluiten. Er bestaan ook heel wat usb-audiokaarten die door de Pi ondersteund worden om beter geluid te verkrijgen.

1,2,3 en je bent vertrokken

Op de website van Pi MusicBox kan je een image van het besturingssysteem downloaden die je makkelijk op je Pi kan installeren. Sven gebruikte versie v0.7.0RC5 hiervoor. Na het downloaden van zip file met daarin de image kan je het img-bestand op een SD-kaartje zetten. Het img-bestand heeft een grootte van ongeveer 830 Mb dus je hebt zeker geen al te groot SD kaartje nodig, eentje van 8GB (of zelfs nog kleiner) is meer dan genoeg. Wanneer je van plan bent om op het kaartje ook lokale muziek te plaatsen, dan is meer geheugen wel een betere keuze. Op de website kan je ook een volledige handleiding vinden waarin alles gedetailleerd staat beschreven.

 

Opstarten van je MusicBox

 Eerst verbind je de Raspberry Pi met het netwerk. Dit kan via de ingebouwde Wifi ontvanger (enkel aanwezig bij de RPI Zero W), een Wifi dongle of een usb naar Ethernet adapter. Sven koos voor de laatste optie om een betere stabiliteit van de streams te kunnen garanderen.

Daarna plaats je het SD-kaartje in je Raspberry PI. Hier staat het besturingssysteem op en is dus essentieel om op te starten. Voorzie de Pi van stroom en de MusicBox begint op te starten. Vanaf nu kan je via je browser surfen naar het adres http://musicbox.local.  Indien dit niet meteen werkt, typ je best het IP adres van de PI in. Om het IP-adres te weten te komen kan je het best inloggen via SSH (gebruikersnaam root, wachtwoord musicbox) en het commando ifconfig ingeven. Typ het IP-adres in de browser en normaal gezien heb je toegang tot de applicatie van de MusicBox.

De mogelijkheden van Pi MusicBox

Via deze webapplicatie kan je de Pi MusicBox makkelijk van op afstand besturen. De interface heeft tal van mogelijkheden. Je kan internetradiozenders, podcasts of andere muziekdiensten doorzoeken via de functie Browse. Bij Streams voegden wij als snel enkele streams van radiozenders toe van onze meest gebruikte radiozenders.  Verder kan je ook zoeken op alle mogelijke manieren en wijst het gebruik van de interface zichzelf uit.

Spotify Gebruiken

Via de Raspberry Pi MusicBox kan je ook gebruikmaken van Spotify. Jammer genoeg wordt de gratis versie (nog niet) ondersteund maar wel het Spotify Premium-abonnement, als je dat hebt.  Om Spotify te activeren dien je in de instellingen van je MusicBox een aantal gegevens in te voeren. Eenmaal de connectie met je Spotify account gemaakt is, kan je ook gezellig browsen in je afspeellijsten, zoeken in je persoonlijke muziek en nog zo veel meer.

Kortom, zeker een aanrader om eens uit te testen!

Soms wel hectisch

Ondertussen draait ons Progressive streaming-audiosysteem op volle toeren. Wel merken we dat de MusicBox af en toe nogal hectische situaties tot stand kan brengen. Zo werden er voor de afgelopen teammeeting heel wat “vreemde keuzes” afgespeeld en laat de één de andere zijn favoriete liedje niet helemaal uitspelen. Maar goed, daar bestaat vast ook wel een (Raspberry PI) oplossing voor. :-D